KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

O szkole

1983

Historia naszej szkoły rozpoczęła się 1 września 1983 roku. Pierwszym dyrektorem Szkoły Podstawowej nr 10 był pan Winicjusz Chomentowski. Uczniowie i nauczyciele rozpoczęli naukę w obecnym budynku A. Wraz z rozbudową osiedla Niebrów i pojawianiem się nowych bloków, w szkole dobudowano stołówkę oraz część, gdzie dzisiaj mieści się biblioteka szkolna. W następnych latach szkolnych dobudowano dzisiejszy budynek C, który poprzez łącznik stanowi jednolitą całość z halą gimnastyczną oraz basenem.

1993

Jubileusz 10 lecia szkoły obchodzono uroczyście w roku szkolnym 1993/1994. Funkcję dyrektora szkoły pełnił wtedy pan Jerzy Wolaniuk.
W uroczystościach wzięli udział licznie zgromadzeni goście, przedstawiciele władz Tomaszowa Mazowieckiego,
Wydziału Edukacji i Kuratorium Oświaty, absolwenci naszej szkoły, przedstawiciele Komitetu Rodzicielskiego, oraz oczywiście uczniowie wraz ze swymi rodzicami.

1999

1 września 1999 roku w wyniku reformy edukacji naukę w naszej szkole rozpoczęli uczniowie gimnazjum. W wyniku połączenia Szkoły Podstawowej nr 4 oraz Szkoły Podstawowej nr 10 został powołany Zespół Szkół nr 4, nad którym kierownictwo objęła pani dyrektor Elżbieta Ośniecka. W wyniku połączenia obu jednostek uczniowie uczyli się w 33 klasach szkoły podstawowej oraz w 5 klasach gimnazjum.

2013/2014

Wyjątkowym rokiem w historii naszej szkoły okazał się jubileusz 30lecia połączony z nadaniem jej imienia Tomaszowskich Olimpijczyków. Funkcję dyrektora pełnił wtedy pan Mirosław Zieliński. Dyrekcja, rodzice oraz uczniowie przygotowywali się do tej uroczystości wg kalendarza „30 zadań na 30lecie szkoły”. 23 maja 2014 r. miała miejsce uroczystość główna, podczas której w obecności licznie zgromadzonych gości, wprowadzono sztandar oraz przyjęto imię Tomaszowskich Olimpijczyków. W tym jakże ważnym wydarzeniu udział wzięli również tomaszowscy olimpijczycy, wśród których obecny był również absolwent naszej szkoły, siatkarz Paweł Woicki.

2017/2018

W wyniku reformy oświaty przestał funkcjonować Zespół Szkół nr 4, a uczniowie rozpoczęli swoją naukę w Szkole Podstawowej nr 10 im. Tomaszowskich Olimpijczyków. Funkcję dyrektora szkoły nadal pełni pani Wacławia Bąk. W szkole działają 42 oddziały:
31 oddziałów szkoły podstawowej oraz 11 oddziałów gimnazjalnych.