KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zdalna biblioteka

Szkoła podstawowa – klasy IV-VI

Lektury obowiązkowe:

  1. Janusz Christa, Kajko i Kokosz. Szkoła latania (komiks); https://komiksy-christa.prv.pl/?komiks=Kajko_i_Kokosz&epizod=Szkola_latania
  2. Ignacy Krasicki, wybrane bajki; https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/bajki-nowe/
  3. Adam Mickiewicz, Powrót taty, https://wolnelektury.pl/media/book/pdf/ballady-i-romanse-powrot-taty.pdf
  4. Adam Mickiewicz, Pani Twardowska, https://lektury.gov.pl/lektura/pani-twardowska
  5. Adam Mickiewicz Pan Tadeusz (fragmenty, w tym: opisy, zwyczaje i obyczaje, polowanie i koncert Wojskiego); https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/pan-tadeusz/
  6. Bolesław Prus, Katarynka; https://lektury.gov.pl/lektura/katarynka
  7. Juliusz Słowacki, W pamiętniku Zofii Bobrówny; https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/w-pamietniku-zofii-bobrowny/
  8. Henryk Sienkiewicz, W pustyni i w puszczy; https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/w-pustyni-i-w-puszczy/
  9. Józef Wybicki, Mazurek Dąbrowskiego; https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/mazurek-dabrowskiego/
  10. Wybrane baśnie polskie i europejskie, w tym: Charles Perrault, Kopciuszek, https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/kopciuszek/
  11. Aleksander Puszkin, Bajka o rybaku i rybce; https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/puszkin-bajka-o-rybaku-i-rybce/
  12. Wybrane wiersze Władysława Bełzy, Jana Brzechwy, Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego, Zbigniewa Herberta, Anny Kamieńskiej, Joanny Kulmowej, Adama Mickiewicza, Czesława Miłosza, Tadeusza Różewicza, Juliusza Słowackiego, Leopolda Staffa, Juliana Tuwima, Jana Twardowskiego oraz pieśni i piosenki patriotyczne https://polska-poezja.pl/lista-wierszy https://wolnelektury.pl/   https://lektury.gov.pl/

 

Lektury uzupełniające klasy IV – VI (obowiązkowo dwie w każdym roku szkolnym), na przykład:

  1. Frances Hodgson Burnett, Tajemniczy ogród https://lektury.gov.pl/lektura/tajemniczy-ogrod
  2. Aleksander Dumas, Trzej muszkieterowie; https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/aleksander-dumas-trzej-muszkieterowie/
  3. Joseph Rudyard Kipling, Księga dżungli; https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/ksiega-dzungli/
  4. Janusz Korczak, Król Maciuś Pierwszy; https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/krol-macius-pierwszy/
  5. Henryk Sienkiewicz, Janko Muzykant; https://lektury.gov.pl/lektura/janko-muzykant
  6. Mark Twain, Przygody Tomka Sawyera; https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/przygody-tomka-sawyera/

 

Szkoła podstawowa – klasy VII-VIII

Lektury obowiązkowe:

  1. Aleksander Fredro, Zemsta;

https://lektury.gov.pl/katalog-lektur/41

  1. Jan Kochanowski, wybór fraszek, pieśni i trenów, w tym

tren I, https://lektury.gov.pl/lektura/tren-i

tren V, https://lektury.gov.pl/lektura/tren-v

tren VII https://lektury.gov.pl/lektura/tren-vii

tren VIII; https://lektury.gov.pl/lektura/tren-viii

  1. Ignacy Krasicki, Żona modna;

https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/satyry-czesc-pierwsza-zona-modna/

  1. Adam Mickiewicz, Reduta Ordona https://wolnelektury.pl/szukaj/?q=reduta
  2. Adam Mickiewicz, Dziady część II https://lektury.gov.pl/lektura/dziady-czesc-ii
  3. Adam Mickiewicz Śmierć Pułkownika, https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/smierc-pulkownika/
  4. Adam Mickiewicz Świtezianka https://lektury.gov.pl/lektura/switezianka
  5. Adam Mickiewicz, wybrany utwór z cyklu Sonety krymskie, https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/sonety-krymskie/
  6. Henryk Sienkiewicz, Quo vadis, https://lektury.gov.pl/lektura/quo-vadis
  7. Henryk Sienkiewicz – Latarnik; https://lektury.gov.pl/lektura/latarnik
  8. Juliusz Słowacki, Balladyna; https://lektury.gov.pl/lektura/balladyna
  9. Stefan Żeromski, Syzyfowe prace; https://lektury.gov.pl/lektura/syzyfowe-prace

 

Lektury uzupełniające klasy VII – VIII (obowiązkowo dwie w każdym roku szkolnym), na przykład:

  1. Henryk Sienkiewicz, Krzyżacy; https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/krzyzacy/

 

 

W związku z zawieszeniem zajęć stacjonarnych w szkołach od 9 listopada 2020 roku przekazujemy propozycję stron internetowych na których znajdują się bezpłatne materiały.

 

 Polecane przez MEN platformy, strony i serwisy internetowe:

 

  1. https://epodreczniki.pl/

To bezpłatne, stworzone i administrowane przez Ministra Edukacji Narodowej narzędzie edukacyjne, które oferuje nauczycielom i uczniom gotowe materiały dydaktyczne. Platforma umożliwia także tworzenie, współtworzenie nowych treści
i dzielenie się nimi z uczniami, tworzenie testów sprawdzających. Daje również możliwość śledzenia postępów uczniów, a nawet indywidualizację pracy z uczniem.

 

  1. https://cke.gov.pl/egzamin-osmoklasisty/

Przykładowe arkusze egzaminacyjne, informatory, dodatkowe materiały.

 

  1. http://wlaczpolske.pl

Ośrodek Rozwoju Polskiej Edukacji za Granicą udostępnia materiały edukacyjne dla dzieci polskich uczących się za granicą w formie podręcznika internetowego „Włącz Polskę!”. Jest to zbiór zasobów edukacyjnych wykorzystywanych do tworzenia podręczników dla uczniów szkół polskich na całym świecie. 

Strona internetowa www.wlaczpolske.pl, na której znajduje się podręcznik, pozwala łączyć różnorodne materiały edukacyjne, dostosowując je do wieku, poziomu znajomości języka polskiego, potrzeb czy zainteresowań

 

  1. https://lektury.gov.pl/

To portal internetowy zawierający większość szkolnych lektur dla szkół podstawowych
i ponadpodstawowych. Użytkownicy mogą pobierać książki zarówno na swój komputer, jak również czytnik ebook czy też komórkę. 

 

  1. https://wolnelektury.pl/

To portal internetowy zawierający większość szkolnych lektur dla szkół podstawowych
i ponadpodstawowych. Użytkownicy mogą pobierać książki zarówno na swój komputer, jak również czytnik ebook czy też komórkę. 

 

  1. https://ipn.gov.pl/pl/edukacja-1

Na portalu IPN w zakładce Edukacja znajdują się specjalne podstrony dla uczniów
i nauczycieli, na których są udostępniane bezpłatne materiały edukacyjne. W serwisie można znaleźć m.in. teki edukacyjne, filmy dokumentalne, spoty historyczne i inne materiały audiowizualne przedstawiające np. serie komiksów o II wojnie światowej czy symbole narodowe.

 

  1. https://ninateka.pl/edu

To serwis, na którym znajdują się filmy dokumentalne, fabularne, reportaże, animacje, filmy eksperymentalne, zapisy spektakli teatralnych i operowych, rejestracje koncertów, relacje dokumentujące życie kulturalne i społeczne oraz audycje radiowe. 

Łącznie w serwisie dostępnych jest ponad 7 tysięcy plików audio i video. Wszystkie są bezpłatne i dostępne bez logowania.

  1. http://www.muzykotekaszkolna.pl/

Muzykoteka Szkolna to nowoczesne narzędzie wspomagające tradycyjną edukację muzyczną, które aktywizuje i stymuluje zainteresowanie muzyką. Serwis powstał na zlecenie MKiDN, a jego wydawcą jest Filmoteka Narodowa – Instytut Audiowizualny. 

W serwisie jest dostępnych blisko pół tysiąca utworów muzycznych, od barokowych oper, przez wielkie dzieła symfoniczne, aż po muzykę wokalną i eksperymentalną

  1. polona.pl

Polona to jedna z najnowocześniejszych bibliotek cyfrowych na świecie i jednocześnie największa tego typu biblioteka w Polsce. Biblioteka Narodowa, administrator Polony, udostępnia w serwisie nie tylko swoje zbiory, ale też obiekty innych instytucji. 

W Polonie można znaleźć: rękopisy iluminowane, najstarsze polskie książki drukowane, ryciny, rysunki oraz publikacje popularne – pocztówki, stare elementarze, książki dla dzieci, książki kucharskie czy dawne poradniki. Większość udostępnionych zbiorów należy do domeny publicznej, dzięki czemu można je za darmo pobierać
i dowolnie wykorzystywać.

  1. polskieradio.pl/18,Polskie-Radio-Dzieciom

To całodobowa stacja radiowa zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W ramówce znajdują się audycje edukacyjne, naukowe i rozrywkowe rozwijające wyobraźnię i budujące kreatywność dzieci. Pasmo wieczorne, kierowane do osób dorosłych, to kompendium wiedzy w zakresie wychowania, rozwoju, kultury i sztuki. 

 

  1. https://basn.pl/bajki/do-czytania.php

Bajki dla najmłodszych.

 

  1. https://polska-poezja.pl/lista-wierszy

Serwis oferuje klasykę polskiej poezji czytaną przez znanych polskich aktorów. Za darmo, w serwisie YouTube.

 

  1. http://audio-bajki.pl/

Nagrania bajek dostępne za darmo w serwisie YouTube.

 

  1. http://wierszykidladzieci.pl/

Wiersze dla dzieci Brzechwy, Tuwima, Konopnickiej, Bełzy, Jachowicza, Lasoty, Niewiadomskiej, Gołucha i wielu innych autorów.

 

Źródło:

komunikat prasowy MEN
lekcjaliteratury.pl