KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wydarzenia w bibliotece


 

Dzień Książki

Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich zwany także Dniem Książki z Różą obchodzony jest 23 kwietnia. Pomysł organizacji tego święta zrodził się w Katalonii. Zgodnie z długą tradycją w ten dzień Katalończycy obdarowywali kobiety czerwonymi różami, mającymi symbolizować krew smoka pokonanego przez św. Jerzego. Z czasem kobiety zaczęły odwzajemniać się mężczyznom obdarowując ich książkami. Od 1930 roku - 23 kwietnia stał się oficjalnym Dniem Książki.

Nawiązując do tego wydarzenia biblioteka szkolna zorganizowała konkurs. Uczniowie mogli
wziąć udział w trzech konkurencjach:
1. stworzyć krótki wierszyk lub hasło promujące książkę,
2. opisać taką książkę z dzieciństwa, którą zapamiętali najbardziej,
3. rozszyfrować tytuły książek ukryte pod emotikonami.

Komisja postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia.
I miejsce: Julia Zakrzewska - klasa IV c
II miejsce: Zofia Dziubałtowska - klasa VI c
III miejsce: Julia Kubacka - klasa II c
Wyróżnienia: Oliwier Wach - klasa I a
Marta Dziubałtowska - klasa II a
Julia Piaskowska - klasa IV b

Dodatkowo, z okazji Dnia Książki, 23 kwietnia przedszkolaki po raz pierwszy odwiedziły bibliotekę szkolną i w ramach zajęć, wykonały pod przewodnictwem nauczycielek
bibliotekarek osobistą zakładkę do książki.

Serdecznie dziękujemy wszystkim za udział w konkursie. Wręczenie nagród nastąpi w momencie powrotu uczniów do szkół.