KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Bernardo Bellotto - ambasador Kultury

Warsztaty edukacyjne na Zamku Królewskim w Warszawie

W ramach programu „Bernardo Bellotto – ambasador kultury” 2 marca 2020 roku uczniowie klas 5a i 5d brali udział w warsztatach w Zamku Królewskim w Warszawie. Klasa 5a udała się z wizytą do króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Pokonali drogę, jaką przebywali wszyscy zaproszeni na audiencję do władcy Polski, zaczynając od antykamery, poprzez pokoje audiencjonalne aż po salę tronową. W trakcie drugich warsztatów prowadzący zajęcia zaproponował grę w tworzenie średniowiecznego miasta na prawie magdeburskim. Klasa 5d najpierw wykonała samodzielnie zdobienia na kubkach ceramicznych w oparciu o wzory podpatrzone w salach zamkowych, a potem zostali uczestnikami koronacji królewskiej. Przebrani w stroje z epoki, wyposażeni w rekwizyty, udali się orszakiem w drogę do sali  rady, gdzie zainscenizowali ceremoniał koronacji. Takie poznawanie historii bardzo spodobało się naszym uczniom.

07.10. 2019 r. klasy 1 d i 2 d w ramach projektu “Bernardo Bellotto- ambasador kultury” rozpoczęły lekcje muzealne w Zamku Królewskim w Warszawie. Było widowiskowo, zachęcająco, plastycznie, dostojnie i atrakcyjnie. Dzieci obejrzały spektakl kukiełkowy. Poznały życie i obyczaje dworskie. Uczestniczyły w warsztatach lalkarskich, gdzie zamieniając się w lalkarzy wyczarowały piękne kukiełki….. może do naszej bajki? Dworzanie kl.1d zostali zaproszeni do króla Stanisława, a dworzanie kl.2d na kulinarne sekrety królów. Wszyscy byli zadowoleni.

28 października 2019 grupa uczniów z klas siódmych i ósmych, w ramach programu edukacyjnego Bernardo Bellotto – ambasador kultury, brała udział w warsztatach w Zamku Królewskim w Warszawie. Pierwsze zajęcia pozwoliły poznać historię królewskiego ogrodu oraz funkcję, jaką pełnił w czasach panowania króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i współcześnie. Drugie warsztaty to spotkanie z wielkim mistrzem. Uczniowie zwiedzili wystawę 36 x Rembrandt, a potem w pracowni plastycznej zaprojektowali i wykonali grafiki. Rezultaty tych działań można obejrzeć na wystawie przed biblioteka szkolną.

04.11.19 r. uczniowie klasy 1d i 2d, w ramach projektu edukacyjnego Bernardo Bellotto-ambasador kultury, ponownie mieli zaszczyt odwiedzić Zamek Królewski w Warszawie. Tym razem przywitano nas przedstawieniem “Królewski piesek – Kiopek”. Potem przystąpiliśmy do działania, zbieraliśmy “materiały” do scenariusza. Tak, naszego, własnego Scenariusza!  Podjęliśmy bowiem wyzwanie i przystąpiliśmy do projektu “Tworzymy przedstawienie”. Pierwsze kroki poczynione, ale czeka nas jeszcze duuużo pracy  i ciekawych, wspólnych działań . Mamy nadzieję, że wszystko się uda.